Gliserin (VG) ve Propilen Glikol (PG) Ne İşe Yarar?

Likit İçerisindeki gliserin (VG) ve propilen glikol (PG) ne işe yarar? bu yazımızda detayları ile bahsedeceğim. Gliserin nedir? Öncelikle gliserin yani vg bitkisel olarak üretilen yoğun kıvamlı ve tatlı bir kimyasaldır. Birçok gıdada, kozmetikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Tat olarak çok belirli bir tada sahip değildir. Likitlerinizdeki aroma lezzetini çok fazla etkilemez. 

Gliserin Likitte Ne İşe Yarar?

Likitlere oldukça iyi bir buhar performansı vermektedir. Eğer elektronik sigara cihazlarınızdan fazla buhar çıkmasını isterseniz likitlerinizdeki gliserin oranını yüksek tutabilirsiniz. Kıvamının yoğun olmasından dolayı yüksek kullanımlarınızda atomizerlerinizde besleme sorunu yaşatabilir ve dry hit yiyebilirsiniz. Bazı gliserin çeşitlerini likitlerinizde kullandığınızda balgam sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

Gliserin güvenli mi ?

FDA gliserini yani VG’yi genel olarak güvenli olarak belirlemiştir. Gıda ve kozmetikte sıkça kullanılması dolayısıyla zaten çok sorunlu bir kimyasal olmadığı ortadadır. Çok düşük toksit madde bulundurmaktadır içeriğinde. Deri ile temasında ve göz ile temasında herhangi bir hasar oluşturmaz.

Gliserinin solunması konusunda çok az araştırma yapılmıştır.Yapılan araştırmalar neticesinde herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır. Aynı zamanda alerjen bir sıvı da değildir. Genel olarak insanlarda PG alerjisi sıkça gözükmektedir.

Propilen Glikol Nedir? Likitte Ne İşe Yarar?

Propilen glikol yani PG bir petrol yan ürünüdür. Herhangi bir tadı veya kokusu yoktur. Gliserine göre daha akışkan bir sıvıdır. Likitlerde boğaz vurumunun artmasına sebep olur. Çok iyi bir aroma tutuculuğu vardır. Eğer likit içerisindeki aromayı yüksek tutmak ve yüksek boğaz vurumu sağlamak isterseniz propilen glikol yani pgyi yüksek kullanabilirsiniz.

Pod mod ve mtl cihazlarda genel olarak yüksek pgli nbase veya likitler kullanılmaktadır. Pod mod ve mtl cihazların ateşleme odaları ve sarımları küçük olduğu için yüksek viskoziteli sıvılar besleme sıkıntısı oluşturmaktadır. Bu yüzden bu tarzda cihazlar kullanıyorsanız pgyi yüksek seçmek sizin faydanıza olacaktır.

Propilen glikol güvenli mi ?

Yapılan çalışmalar sonucunda pg yani propilen glikolün ağızdan alınmasının güvenli olduğu sonucuna varılmıştır. Gıda katkı maddesi olarak kullanılması FDA tarafından genel olarak güvenli olarak kabul edilmiştir. 1947 yılında yapılan bir çalışmada pg solumanın tamamen zararsız olduğu öngörülmüştür.

2010 yılında daha geniş bir araştırma yapıldı ve propilen glikol solunmasının zararsız olduğunun mantıklı bir durum olduğunu fakat bunun daha derin bir çalışma ile netleştirilmesinin gerekli olduğu ortaya koyuldu.

Gliserin ve Propilen Glikol Arasındaki Farklar Nelerdir?

Aşağıdaki tabloda gliserin ve propilen glikol karşılaştırılması yapılmıştır. Cümle sonundaki rakamlar 5 üzerinden puanlamalardır.

  Gliserin (VG) Propilen Glikol (PG)
Yoğunluk Gliserin yoğunluğu propilen glikole göre daha fazladır. Vg yoğunluğu oda sıcaklığında 1,26 dır. (5) Propilen glikol yoğunluğu gliserine göre daha düşüktür. Neredeyse su ile aynı yoğunluğa sahiptir (3)
Tatlılık Gliserin, propilen glikole göre daha tatlı bir sıvıdır. (4) Propilen glikol tatsız bir sıvıdır. Şeker oranı yoktur. (1)
Alerjen Riski Alerjen riski çok düşüktür. (1) Alerjen riski gliserine göre daha yüksektir. (2)
Boğaz Vurumu Boğaz vurumu sağlamaz. (1) Boğaz vurumu sağlar. (5)
Aroma Tutumu Propilen glikole göre aroma tutuculuğu daha azdır. (2) Gliserine göre aroma tutuculuğu çok daha yüksektir. (4)
Buhar Yoğunluğu Likitlerdeki asıl buharı gliserin sağlar. (5) Gliserine göre buhar yoğunluğu daha azdır. (2)
Ağız Kuruluğu Ağız kuruluğu yapmaz. (1) Gliserine göre daha fazla ağız kuruluğu yapar. (3)

Likitlerimde hangisini tercih etmeliyim?

Likitlerinizde gliserin veya propilen glikol oranlamasını seçeceğiniz zaman öncelikle likitlerinizde ne istiyorsunuz bunu belirlemelisiniz. Yukarıda belirttiğimiz gibi gliserin ve propilen glikolün kendine has özellikleri bulunmaktadır. Mesela daha fazla buhar istiyorsanız gliserin oranını daha yüksek tutmanız gerekir.

Yada daha fazla boğaz vurumu istiyorsanız propilen glikol yani PG oranını daha fazla tutumalısınız. Bunları hesaplarken aromalarında pg bazlı olduğunu unutmamalıyız.

Gliserin ve propilen glikolün yan etkileri nelerdir?

Propilen glikoller bazı insanlarda alerjiye sebep olabilmektedir. Vücutta kızarılık gibi yan etkileri bulunabiliyor. Aynı zamanda propilen glikoller ağız kuruluğu da yapabilmektedir. Bu da susama hissi oluşturmaktadır. Bazı durumlarda yine pg’nin boğaz ağrısı yaptığı da görülmüştür.

Yüksek gliserin oranına sahip likitlerinizi tanklarınıza koyduğunuz zaman besleme sorunları çıkabiliyor. Yani atomizer pamuklarınız gliserin yoğun bir sıvı olduğu için bunu içine çekmekte zorlanabiliyor. Böylece pamuk yanma olayları gözlemlenebiliyor. Bazı durumlarda gliserin de ağız kurulu gibi şikayetlere sebep olabilmekte. Bol bol su içmekte fayda var.

gliserin oranı vg pg

Likit Yapımında Vg Pg Oranı Ne Olmalıdır?

Likit nasıl yapılır? sayfamızda bahsettiğimiz bu iki maddenin ideal oranları hakkında bahsedelim. VG/PG oranınızı bulmak için aslında birkaç oran denemenizi tavsiye ederim. Tabi bunları test ederken birçok faktör önemlidir. Gliserin kalitesi, propilen glikol kalitesi, aroma kalitesi ve cihazınızdaki sarım çeşitlerine kadar etkilidir.

MAX VG: “MAX” maksimum anlamına gelir, yani tüm likitin vgden oluştuğu anlamına gelir. Yada nbasenin diyebiliriz. Muhteşem bir buhar bulutu çıkarmak için birebirdir. Likitinizin daha uzun süre gitmesi anlamına da gelir. Çünkü gliserin propilen glikole göre daha yavaş buharlaşır.

MAX PG: Maximum propilen glikol demektir. Çok fazla boğaz vurumu içerir. Buhar yoğunluğu minimumdadır. Çok fazla tavsiye edilmeyen bir orandır. Düşük watt seviyelerinde içilmelidir. Aksi halde coilinizi yakabilir ve aroma tadını bozar.

90VG/10PG: Bu oran max vg değerinin bir altıdır. Yine yüksek bir buhar yoğunluğu verecektir. Fakar hafif bir boğaz vurumu gelmeye başlamıştır. Aroma oranı olarak çok fazla tatmin etmesede %10 pgden gelen bir tutuculuk vardır. Bu oran, yüksek buhar isteyen ancak likitin aroma zenginliğini tamamen kaçırmak istemeyen herkes için harika. Bu oranla boğaz vuruşunun hafif olacağını unutmayın.

80VG/20PG: Bu en popüler oranlardan biridir çünkü hem yüksek buhar elde edilir, hemde yeterli miktarda aroma hissiyatı ve boğaz vurumu kullanıma yansımaktadır. DL içimi yapan insanlar genel olarak bu seçeneği kullanır nbaselerde. En popüler nbase ve likit vg pg oranıdır.

70VG/30PG: 80/20 oranından sonra en popüler seçenektir. Nbase ve likitlerinizde bu oranı seçtiğinizde çok yerinde bir boğaz vurumu elde edersiniz.  Ayrıca, 80/20 dışında yüksek wattlarda kullanılan ciğer çekimi elektronik sigara sistemleri için en iyi oranlardan biridir. Hem çok iyi bir boğaz vurumu, hem iyi bir aroma hissiyatı hemde gayet tatmin edici bir buhar performansı yakalayabilirsiniz.

60VG/40PG: Genel olarak mtl kullanıcıları veya pod mod kullanıcılarının tavsiye ettiği orandır. Boğaz vurumu ve aroma hissiyatı yüksektir. Yüksek wattlardaki ciğer çekimi kullanıcıları için ideal bir oran değildir. Buhar performansı düşüktür. Yanma odaları küçük atomizerler ve küçük sarımlar için beslemeyiğ pozitif yönde etkiler.

50VG/50PG: Tahmin edebileceğiniz gibi, bu size buhar üretimi, aroma ve boğaz vurumu arasında güzel bir denge sağlar. 50/50 oranları tipik olarak 80 watt’ı aşmayan elektronik sigara cihazları gibi düşük voltajlı sistemlerde kullanılır. Genel olarak pod cihazlardaki en popüler orandır. Besleme ve boğaz vurumu olarak harikadır. Yüksek wattlarda likitin tadının bozulmasına sebep olabilir.

Vg ve Pg Likitteki Tadı Nasıl Etkiler?

Gliserin, yüksek tutulduğu durumlarda likitlerdeki demleme süresi uzamaktadır. Çünkü yoğun bir sıvı olmasından dolayı aroma ile zor birleşir. Ancak buhar olarak çok yüksek verim alınmaktadır. Boğaz vurumu da yüksek pg oranlı likitlere göre daha düşüktür. Kendine özgü hafif bir tadı vardır. Bunu sadece nbase veya gliserini sek olarak tadınca anlayabilirsiniz. Liktilerinizi aromalandırdığınız zaman bu tadı almanız çok zordur.

Propilen Glikol, yüksek tutulduğu durumlarda boğaz vurumu ve ağız kuruluğuna sebep olabilir. Herhangi bir tadı yoktur. Aroma ve nikotinlerde pg bazlıdır. Likitlerinizi yaparken bunları göz önünde bulundurarak nbaselerinizi alıp total vg pg oranını hesaplayabilirsiniz.

Sizin için en doğru VG/PG oranı nedir?

Aslında işin özeti bu sizin bir likitten veya elektronik sigaradan beklentinize göre değişir. Eğer dl içimi yani ciğer içimi yapıyorsanız ve orta derecede boğaz vurumu istiyorsanız 80/20 bir nbase alıp likitinizi yapabilirsiniz. 90/10 seçimi de yapılabilir. Totaldeki yani nbasenizi aromalandırdıktan sonraki vg pg oranınız %70 vg %30 pg oranının altına düşmemesini tavsiye ederim.

Eğer ki mtl kullanıcı yani ağızdan ciğere bir içim tarzına yada pod mod cihazlarını kullanan biriyseniz, yüksek boğaz vurumu istiyorsanız likitlerinizde nbase olarak 70/30 veya 60/40 seçmeniz daha mantıklı olur. Bu oranlarda boğaz vurumu yüksek, pamuk beslemesi yüksek olacağından daha iyi bir sonuç alırsınız. Pod mod cihazlarda 60/40 seçmenizi öneririm. Hem besleme hemde boğaz vurumu çok önemlidir çünkü.

Sonuç

Her kullanıcının deneyerek kendisine uygun vg ve pg oranını seçmesi en iyisi olacaktır. Biliyorsunuz ki önemli olan içtiğimiz esigaradan keyif almaktır. Aroma ve nbase seçimlerinizi yaparken kesinlikle güvenilir firmaları seçin. Çünkü ilk önce kaliteli nbase ve aromaya ihtiyacımız var. Kalitesiz ürünlerle kesinlikle istediğiniz sonucu alamazsınız.

Ben nbase ve aroma ihtiyacımı aynı zamanda sarf malzeme yani gorilla şişe vs gibi ihtiyaçlarımı Golden Kimya firmasından sağlamaktayım. Hem fiyat olarak ucuz, hem kaliteli ürünleri var hemde güvenilir bir satış politikaları olduğunu düşünmekteyim. Aroma ve nbase olarak çok kaliteli ve çeşit olarak yüksek seçenekleri mevcut.

Bugünkü yazımız bu kadar dostlar umarım faydalı olmuştur. Bana sormak istediğiniz tüm soruları aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Hepsiyle teker teker ilgilenmek isterim. Sağlıklı günler dilerim.

“Gliserin (VG) ve Propilen Glikol (PG) Ne İşe Yarar?” üzerine 2 yorum

  1. 1947de yapılan araştırmaya göre pg zararsız olduğu belirtilmiş diyor:)) ulan o zamanlar araştırmacılar sigaraya da zararsız diyordu:) kaynağın tarihe bak 1947

    Cevapla

Yorum yapın